ΟΡΑΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΕΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Γράφει η Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη
Πρώην πρύτανης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρουμανίας
Την Τετάρτη, 14 τρέχ. δημοσιεύθηκε γνωμάτευση του ανώτατου εισαγγελέως του Ευρωδικαστηρίου του Λουξεμβούργου, κ. Pedro Cruz Villalόn, με βάση την οποία αναγνωρίζεται ως νόμιμη ενέργεια της ΕΚΤ η κοπή χαρτονομίσματος-ευρώ- για την αγορά ομολόγων χρέους των χωρών-μελών της ευρωζώνης. Δεν πρόκειται, ακόμη, για απόφαση, η έκδοση ωστόσο της οποίας θεωρείται βέβαιη, εκτός απροόπτου, εντός των αμέσως προσεχών ημερών. Αναμφισβήτητα, είναι μια σημαντική νίκη του προέδρου της ΕΚΤ Mario Draghi που από το 2012 προσπαθούσε να εξασφαλίσει αυτήν έγκριση, αλλά προσέκρουε στην πεισματική άρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου. Έτσι, η αργοπορία της λήψης αυτής της απόφασης-αν τελικά ληφθεί- κινδυνεύει να έχει περιορισμένα θετικά αποτελέσματα, δεδομένου ότι η ευρωζώνη βρίσκεται ήδη στο χείλος του αντιπληθωρισμού. Υπάρχει, συνεπώς, βάσιμος κίνδυνος η μεγαλύτερη ρευστότητα που έτσι θα εξασφαλιστεί στην Ευρώπη να μην είναι πια σε θέση να την αναζωογονήσει σε αξιόλογο βαθμό, δεδομένου ότι έχει ήδη αρχίσει ο φαύλος κύκλος της πτώσης του γενικού επιπέδου των τιμών στην ευρωζώνη-0.2% τον Δεκέμβριο. Είναι, δηλαδή, ορατός ο κίνδυνος να έχουν ήδη επικρατήσει προβλέψεις καταναλωτών και επενδυτών για περαιτέρω πτώση του γενικού επιπέδου των τιμών, που μοιραία οδηγούν σε αναβολή των αποφάσεων κατανάλωσης και επένδυσης. Και στο σημείο αυτό επιβάλλεται να προστεθεί ότι η κατακόρυφη πτώση της τιμής του πετρελαίου αποτελεί σοβαρότατο παράγοντα πρόκλησης ανεπαρκούς αναποτελεσματικότητας του μέτρου αυτού της ΕΚΤ
Οι λεπτομέρειες των νέων αυτών δραστηριοτήτων της ΕΚΤ, που αποσκοπεί στην έξοδο της ευρωπαϊκής οικονομίας από την στασιμότητα, δεν έχουν γίνει, ακόμη, γνωστές. Δηλαδή, δεν έχει ανακοινωθεί ούτε η ποσότητα του νέου χρήματος, που θα έχει δικαίωμα να παράγει η ΕΚΤ, αλλά ούτε και πόσα ομόλογα και ποιών ευρωπαϊκών οικονομιών θα αγοραστούν με αυτά. Ωστόσο, κυκλοφορούν, ήδη ανησυχητικές φήμες, οι οποίες και δεν διαψεύστηκαν, ότι το μέτρο δεν θα συμπεριλάβει και τις 19 οικονομίες της ευρωζώνης. Αντιθέτως, εμφανίζεται, περίπου ως ήδη ειλημμένη η απόφαση της ΕΚΤ να μη συμπεριλάβει την Ελλάδα στο μέτρο αυτό, και ίσως και ορισμένες άλλες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου, που θεωρούνται υψηλού κινδύνου.
Η συζήτηση για το πώς θα υλοποιηθεί η αναμενόμενη αυτή απόφαση, από την ΕΚΤ, προβλέπεται, αν φυσικά δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, να λάβει χώρα την προσεχή εβδομάδα. Είναι, νομίζω, περιττό να τονίσω ότι για την Ελλάδα είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, η μη εξαίρεσή της από την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, δεδομένου ότι η καταρρέουσα οικονομία της χρειάζεται ρευστότητα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Θα πρέπει, για αυτό, να δοθεί σκληρή μάχη, με σοβαρά επιχειρήματα και με ταυτόχρονη αναζήτηση και συμμάχων, μεταξύ των υπολοίπων κρατών του ευρωπαϊκού Νότου, που απειλούνται επίσης με εξαίρεση από το μέτρο. Είναι, όμως, πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι ουδείς ασχολείται με το κρίσιμο αυτό θέμα, το οποίο ούτε καν ανακοινώθηκε με διεξοδικό τρόπο από τα ελληνικά ΜΜΕ, δεν φαίνεται να γίνεται κάποια σχετική προετοιμασία γύρω από αυτό, και με τις παρούσες συνθήκες φαίνεται σίγουρο ότι η χώρα θα χάσει μια ακόμη –από τις πολυάριθμες- ευκαιρία , χωρίς να έχει καν προσπαθήσει να διαπραγματευθεί.
(Visited 15 times, 1 visits today)