Written by 16:24 ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Views: 54

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιος κοροϊδεύει ποιον;

Της Μαρίας Νεγρεπόντη – Δελιβάνη – Δημοσιεύτηκε στο Newsbreak στις  19.06.2023 και στη Δημοκρατία στις 21.06.2023

 

Καθώς περνά ο καιρός, χωρίς να φαίνεται λύση στον ορίζοντα, για τον καταστρεπτικό πόλεμο Νάτο-Ρωσίας, πληθαίνουν οι απορίες, σχετικά με το τι ακριβώς επιδιώκεται από τις δύο πλευρές και πότε προβλέπεται το τέλος του.

Η Δύση υποστηρίζει ότι ο πόλεμος αυτός είναι αναπότρεπτος, για να προστατευτεί η δημοκρατία, η οποία απειλείται από τη Ρωσία, ενώ η Ρωσία δικαιολογεί την επίθεσή της εναντίον της Ουκρανίας, επειδή πιστεύει ότι απειλείται από το ΝΑΤΟ, που αθέτησε τις υποσχέσεις του, περί μη επέκτασής του προς ανατολάς.

Όπως είναι γνωστό η Δύση εξαπέλυσε εναντίον της Ρωσίας πλήθος κυρώσεων, ενδελεχώς μελετώμενων και εμπλουτισμένων συνεχώς, προκειμένου να καταστρέψει την οικονομία της και να την γονατίσει. Ωστόσο, οι κυρώσεις αυτές, δεν έφεραν το ποθητό αποτέλεσμα, αλλά αντιθέτως, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΔΝΤ, η Ρωσία όχι μόνο δεν υπέστη ύφεση, αλλά επιπλέον και σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες, που εμφανίζουν αρνητικό δείκτη μεγέθυνσης, η ίδια επέτυχε ανάπτυξη ίση με 0.3%.

Ήδη, όμως το τοπίο του πολέμου Δύσης-Ρωσίας, αποκτά νέα διάσταση, εξαιτίας μιας όντως απίστευτης αποκάλυψης (που ίσως όφειλε να είναι αναμενόμενη;) που είδε το φως της δημοσιότητας πριν μερικές ημέρες στην έγκριτη γαλλική εφημερίδα Le Monde. Πρόκειται για διαπίστωση ικανή να ταρακουνήσει, συθέμελα, τις μέχρι σήμερα πεποιθήσεις, σχετικά με τα αίτια του πολέμου, τις επιδιώξεις του και την πιθανή έκβασή του. Αλλά, και να ερμηνεύσει τους λόγους για τους οποίους οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ήταν, μέχρι σήμερα, αναποτελεσματικές.

Αναφέρομαι σε πρόσφατη έρευνα, της οποίας μερικά από τα ευρήματά της προβλήθηκαν ήδη από την Le Monde, ενώ αναμένονται προσεχώς περισσότερες λεπτομέρειές τους. Η περί ης έρευνα διαπιστώνει ότι το μεγαλύτερο τμήμα των εξαρτημάτων του πολεμικού υλικού της Ρωσίας, με το οποίο σκοτώνονται καθημερινά, εκατοντάδες Ουκρανοί, προέρχεται από 155 ξένες επιχειρήσεις, από τις οποίες τα δύο τρίτα είναι αμερικανικές, ενώ έχουν πιστοποιηθεί και γαλλικές. Οι πληροφορίες προέρχονται από εξέταση ρουκετών και βλημάτων, που δεν έχουν εκραγεί ή έχουν πέσει στο νερό. Έτσι σε 55 στρατιωτικά άρματα έχουν ταυτοποιηθεί 1057 εξαρτήματα, που προέρχονται από ξένες επιχειρήσεις. Ο Zelensky κατήγγειλε ήδη τα σχετικά ευρήματα στο Twitter.

Αβίαστα προκύπτει, συνεπώς, ότι ενώ η Δύση ματώνει οικονομικά, προκειμένου να στέλνει όσο το δυνατόν περισσότερο και τελειότερο στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, ώστε να ικανοποιεί τις υπέρογκες απαιτήσεις του Zelensky, η ίδια αυτή Δύση σε επαναπατρισμό των δαπανών που δόθηκαν ως βοήθεια στην Ουκρανία, πουλώντας, αυτή τη φορά, στη Ρωσία το πολεμικό υλικό που χρειάζεται για τη συνέχιση του πολέμου, καθώς και για τη συνέχιση των ανείπωτων υλικών καταστροφών και της εκατόμβης αίματος και από τις δύο πλευρές.

Τι συμπέρασμα προκύπτει από τα παραπάνω; Προφανώς κανένα, εκτός από τη διατύπωση ενός εύλογου ερωτήματος. Δηλαδή, πού ακριβώς εντοπίζεται σε αυτό τον πόλεμο, η δημοκρατία που πρέπει να προστατευτεί, καθώς και οι αξίες της Δύσης, που δήθεν η διάσωσή τους δικαιολογεί αυτόν τον παράλογο πόλεμο;

(Visited 54 times, 1 visits today)
Close