Written by 00:41 OIKONOMIA Views: 0

Προσθήκη Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη στην Έντυπη Έκδοση Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Προσθήκη Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη στην

 

Έντυπη Έκδοση Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

«ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ». ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ, «ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΛΙΤ ΕΠΕΛΕΞΕ ΝΑ ΤΟ ΑΓΝΟΗΣΕΙ»

«Ιστορική αποτυχία η 

ένταξή μας στην Ευρωζώνη»

Δυστυχώς, ήταν πράγματι «ιστορική αποτυχία η ένταξή μας στην Ευρωζώνη». Αλλά και η ένταξή μας στην ΕΕ ήταν επίσης, πρόωρη, απρογραμμάτιστη και επικίνδυνη. Το είχα επισημάνει από το 1979, όπως προκύπτει από το παρακάτω ένθετο,  και δυστυχώς δεν διαψεύστηκα: « ….και η όλη μας προσπάθεια περιορίστηκε στο να πείσουμε την Κοινότητα ότι η οικονομία μας είναι έτοιμη για την ένταξη…ότι οι ρυθμοί των διαφόρων βασικών οικονομικών μας  μεγεθών είναι απόλυτα ικανοποιητικοί, συχνά ταχύτεροι από τους αντίστοιχους της Κοινότητας…ότι η είσοδός μας σ’ αυτήν θα εξασφαλίσει σημαντικά οφέλη….ότι εμείς τα βγάζουμε πέρα με δύσκολες καταστάσεις και να μην ανησυχούν…Και με τον προσανατολισμό αυτό στις αγωνιώδεις προσπάθειές μας μάς διέφυγε η ουσία των πραγμάτων. Δεν θελήσαμε να καταλάβουμε ότι το συμφέρον μας είναι να γίνουμε τακτικό μέλος της Κοινότητας μόνον αφού θα έχουμε προχωρήσει αρκετά στην εξυγίανση της οικονομικής μας  διαρθρώσεως. Γιατί η ένταξή μας στην ΕΟΚ μηδενίζει τις ελπίδες μας για μια ορθολογική αντιμετώπιση των εσωτερικών μας προβλημάτων. Και γιατί τα οποιαδήποτε οφέλη που θα μπορούσε να μας εξασφαλίσει η ένταξη, δεν θα αντιστάθμιζαν ποτέ την οριστική απώλεια της δυνατότητας εξυγιάνσεως της οικονομίας. Αυτή θα έμενε (θα μείνει) πάντα, στο περιθώριο των αναπτυγμένων οικονομιών…»
Βλ.Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη (με τη συνεργασία Βάσως Πορταρίτου),  Ανάλυση της Ελληνικής Οικονομίας-Προβλήματα, Επιλογές,  Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 1979, σ. 451
Αλλά, ακόμη πιο επικίνδυνη ήταν η ενθουσιώδης –και χωρίς περίσκεψη και χωρίς προφυλάξεις-ένταξή μας στην Παγκοσμιοποίηση
Βλ. Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, Η Συνωμοτική Παγκοσμιοποίηση, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 2001
Αν είχαμε αναβάλει αυτές τις επιπόλαιες «εντάξεις», και είχαμε εργαστεί με σοβαρότητα για την ίαση των διαρθρωτικών μας προβλημάτων, δεν θα ήμασταν στην σημερινή τραγική κατάσταση, για να μας παραμυθιάζουν πριν το οριστικό μας τέλος, με SUCCESS STORIES. Την ύστατη αυτή ώρα, είθε να βρούμε το θάρρος, που δεν είχαμε όταν κρινόταν η τύχη της πατρίδας μας για πολλές δεκαετίες. Και πριν την οριστική μας καταστροφή, ας ανανήψουμε, ας εξέλθουμε από όλα τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια πανηγύρια, στα οποία  δεν ανήκουμε γιατί δεν είμαστε έτοιμοι για αυτά,  και ας προσπαθήσουμε να γιατρέψουμε τις πληγές μας, πριν εισέλθουμε και πάλι κάποτε στο μέλλον  σ’ αυτά.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Close