Παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης, στο βιβλιοπωλείο Ιανός, το 50ο βιβλίο της πρ. πρύτανης και καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κας Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, με τίτλο ”Η ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ Η ΕΞΟΔΟΣ: Η ΔΡΑΧΜΗ”. Το βιβλίο παρουσίασαν ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Νίκος Ιγγλέσης, ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Παναπιστημίου και αντιπρόεδρος της Τραπέζης Πειραιώς κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Δήμητρα Αλεξάκη.
Κατά την παρουσίαση του βιβλίου, ο Δημοσιογράφος Νίκος Ιγγλέσης αναφέρθηκε στα βασικά σημεία που πραγματεύεται το βιβλίο και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει success story και πρωτογενές πλεόνασμα, πράγμα που επιβεβαίωσε και η συγγραφέας του βιβλίου κα. Νεγρεπόντη-Δελιβάνη.
Όπως είπε, πρόκειται για κολοσσιαίο ψέμα. Πρωτογενές πλεόνασμα δεν υπάρχει, εκείνο που υπάρχει είναι πρωτογενές έλλειμμα 15,8 δις ευρώ
. Η Eurostat ανακοίνωσε επίσημα ότι το Δημοσιονομικό Έλλειμμα του 2013 είναι 23,1 δις ή το 12,7% του ΑΕΠ της χώρας. Η Eurostat δεν επικυρώνει πρωτογενή πλεονάσματα ή ελλείμματα για καμιά χώρα γιατί στο Ευρωπαϊκό Λογιστικό Σύστημα δεν υπάρχει ορισμός για το πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα (πλεόνασμα ή έλλειμμα). Αν από το Δημοσιονομικό Έλλειμμα των 23,1 δις αφαιρεθούν οι τόκοι (7,2 δις.) που πληρώθηκαν για την εξυπηρέτηση του Δημόσιου Χρέους τότε καταλήγουμε, σύμφωνα με τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ) σ’ ένα πρωτογενές έλλειμμα 15,8 δις. Αυτό το ποσό επιβεβαιώνει και η ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) ως έλλειμμα στο πρωτογενές Ισοζύγιο της Γεν. Κυβέρνησης.
Συνεχίζοντας τόνισε ότι: Η αφαίρεση του ποσού για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δικαιολογήθηκε με το επιχείρημα ότι πρόκειται για μη επαναλαμβανόμενη δαπάνη, δηλαδή δαπάνη που δε θα υπάρχει φέτος, το 2014. Αλλά τα 19,2 δις είναι ένα ποσό τράνζιτ, μπήκαν στον προϋπολογιμό (με δανεισμό από τον EFSF) για να δοθούν στις τράπεζες. Αν τα αφαιρείς από τις δαπάνες τότε πρέπει να τα αφαιρέσεις και από τα έσοδα. Το 2014 δε θα δοθεί το ποσό αυτό στις τράπεζες αλλά ούτε θα εισπραχθεί από τον προϋπολογισμό ως έσοδο. Αν τα 19,2 δις του 2013 είναι μια μη επαναλαμβανόμενη δαπάνη είναι ταυτόχρονα και ένα μη επαναλαμβανόμενο έσοδο, άρα θα πρέπει να αφαιρεθεί και από τα δύο σκέλη του Προϋπολογισμού (δαπάνες-έσοδα) με μηδενικό αποτέλεσμα. Για τους λόγους αυτούς το πρωτογενές «πλεόνασμα» δε διαπιστώθηκε αλλά συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης-Τριαρχίας για λόγους πολιτικούς και επικοινωνιακούς.
Η συγγραφέας του βιβλίου και καθηγήτρια στην ομιλία της τόνισε ότι μέσα από τις πολυάριθμες, διαχρονικές αναλύσεις του Ελληνικού δράματος, της κρίσιμης περιόδου 2011-2014, ξεπηδά το βασανιστικό ερώτημα που απαιτεί απάντηση. Το αν δηλαδή τα μέτρα της Τρόικας πασκίζουν για τη σωτηρία της χώρας, ή την οδηγούν στην καταστροφή. Τόνισε δε ότι για να μειωθεί η ανεργία από το 27,8% που είναι σήμερα, στα επίπεδα του 15%, θα πρέπει να έχουμε ετήσια ανάπτυξη της τάξεως του 4%. Ένας στόχος μη εφικτός και καθ’ όλα εξωπραγματικός και αν συνέβαινε αυτό, το η μείωση της ανεργίας θα επιτυγχανόταν στο τέλος μιας 20ετίας. Επίσης τόνισε, όπως και όλοι οι ομιλητές, ότι η Γερμανία επεδίωξε, πέτυχε και επέβαλε, την οικονομική και πολιτική κυριαρχία της στην Ε.Ε. Τέλος αναρωτήθηκε τι κάνει κανείς όταν το σπίτι του καίγεται, μένει μέσα και καίγεται, ή πηδά από το παράθυρο με την ελπίδα να σωθεί.
Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, αφού ανέλυσε τις απόψεις του ΔΝΤ, ως πρώην μέλος του, επεσήμανε ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ήταν λάθος και αυτό το γνώριζε καλά το Ταμείο, παραδεχόμενο και τους λάθους πολλαπλασιαστές, γνωρίζοντας επίσης, ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και ότι θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί. Όμως οι Ευρωπαίοι εταίροι και ειδικά η Γερμανία, παρ’ όλα αυτά και κάνοντας το αντίθετο, ζήτησαν και επέβαλαν την συνέχιση του εν λόγω προγράμματος, αποκλείοντας και την αναδιάρθρωση του χρέους.
Όλα αυτά τα επισήμανε και ο Στρος-Καν σε συνέντευξή του στην Γαλλική τηλεόραση την περασμένη εβδομάδα. Έφερε δε ως παράδειγμα τον επιχειρηματία που δεν μπορεί να αποπληρώσει τα δάνεια του, πηγαίνει στην Τράπεζα, διαπραγματεύεται και αναδιαρθρώνει το χρέος του, έτσι ώστε να μην κλείσει την επιχείρηση του και να την καταστήσει βιώσιμη.
Στην ερώτηση για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, είπε ότι η απάντηση είναι πολύ δύσκολή, γιατί κανένας οικονομολόγος δεν γνωρίζει τις επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια ενέργεια.
Η παρουσίαση του βιβλίου έκλεισε με ερωτήσεις των παρεβρισκομένων
Ευρυπίδης Μπίλλης Αθήνα, 20.05.2014