ΕΡΓΑ – ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ

Συνωμοτική Παγκοσμιοποίηση, Έκδοση Ιδρύματος Δελιβάνη και Παπαζήση, Β’’Εκδοση

Tο βιβλίο κυκλοφόρησε στα ελληνικά στα τέλη Μαίου του 2001 και, πριν ακόμη να έχει γίνει η παρουσίασή του στην Αθήνα, είχε εξαντληθεί στα τέλη Αυγούστου. Παράλληλα, μεταφράστηκε στα γαλλικά και ρουμανικά, και εκδόθηκε από τον παρισινό εκδοτικό οίκο L’ Harmattan και τον ρουμανικό Efficient το 2002. Στη συνέχεια, η ρουμανική του μετάφραση παρουσιάστηκε στην Ακαδημία του Βουκουρεστίου το Νοέμβριο του 2002, ενώ η γαλλική του μετάφραση στο Πανεπιστήμιο 2 του Παρισιού (Pantheon) τον Δεκέμβριο του 2002. Με εξαιρετικές κριτικές στην Ελλάδα, στη Γαλλία και στη Ρουμανία, το βιβλίο έκανε 2η έκδοση στη Ρουμανία το 2007 και ήδη έχει μεταφραστεί στα ρωσικά και επίκειται η δημοσίευση και κυκλοφορία του στη Ρωσία.

 

 

 

Ημερολόγιο Δημήτρη Δελιβάνη, Έκδοση Ιδρύματος Δελιβάνη και Ιανού, Θεσσαλονίκη

Πρόκειται για το προσωπικό Ημερολόγιο του καθηγητή Δημήτρη Ι. Δελιβάνη, που άρχισε να γράφει σε ηλικία 16 ετών και το συνέχισε ως τα 84 του χρόνια. Η σύζυγός του Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη το μετέφρασε από τα γαλλικά, μετά το θάνατό του, επέλεξε αποσπάσματα από τις 2000 σελίδες του και το δημοσίευσε το 1998.

Μέσα από την αφήγησή της υπερχειλίζουσας από δράση επαγγελματικής και προσωπικής του ζωής, το Ημερολόγιο του Δημήτρη Ι. Δελιβάνη ανασταίνει το καθημερινό γίγνεσθαι της θρησκευτικής, οικογενειακής, οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής έκφρασης του 20ου αιώνα που έφυγε. Καθώς ο καθηγητής Δημήτρης Δελιβάνης δίδαξε επί 50 συναπτά έτη τα ελληνόπουλα (1940-1990), το ενδιαφέρον για το Ημερολόγιό του αγγίζει ολόκληρη την Ελλάδα. Μερικά αποσπάσματα από την Εισαγωγή:

«Αν γίνω σπουδαίος, το Ημερολόγιό μου θα διαβασθεί από πολύ κόσμο. Διαφορετικά, θα πεταχθεί στα σκουπίδια».

Δ.Ι.Δ. (6.10.1935: 26 ετών)

«Δεν πιστεύω ότι το Ημερολόγιό μου θα ενδιαφέρει πολύ κόσμο, εκτός της γυναίκας και της κόρης μου, γιατί δεν έγινα αρκετά σπουδαίος».

Δ.Ι.Δ. (1993: 84 ετών)

Τα παιδιά της παγκοσμιοποίησης: τρομοκρατία και φασισμός, Εκδόσεις Ιδρύματος Δελιβάνη και Παπαζήση, Αθήνα 2004

Γίνεται ευρεία ανάλυση των αιτίων της διεθνούς τρομοκρατίας, καθώς και της πολιτικής που την υποθάλπει. Οι απόψεις της σ. θεμελιώνονται σε πλήθος σχετικών στατιστικών δεδομένων και παραμένουν, πάντοτε, στην επικαιρότητα. Η κεντρική πρόταση είναι ότι η παγκοσμιοποίηση ευθύνεται για την έξαρση της τρομοκρατίας.

 

 

 

 

 

 

Η τύχη του ευρώ (μετά την κηδεία του Συμφώνου Σταθερότητας), Εκδόσεις Ιδρύματος Δελιβάνη και Κορνηλία Σφακιανάκη, Θεσσαλονίκη 2004

Υποστηρίζεται η αναθεώρηση του συστήματος, επάνω στο οποίο στηρίζεται το ευρώ, γιατί αποδείχθηκε χωρίς βάσεις και επικίνδυνο για τους λαούς της Ευρώπης και την ευημερία τους.

 

 

 

 

 

 

Όλοι η αλήθεια για χρέος και ελλείμματα και πως θα σωθούμε, Εκδόσεις Ιάνος

Το βιβλίο επικεντρώνεται στο αδιέξοδο πρόβλημα χρέους και ελλειμμάτων που, αν δεν αντιμετωπιστεί, επιτέλους με στοιχειωδώς αποτελεσματικό τρόπο, θα σύρει τη χώρα μας στον όλεθρο. Με προσέγγιση διαφορετική της τρέχουσας και με αδιάσειστα επιχειρήματα η συγγραφέας απορρίπτει τη φιλοσοφία του μονόδρομου, που δήθεν μας υποχρέωσε να υπογράψουμε το εγκληματικού περιεχομένου Μνημόνιο, καθώς και το απερίγραπτο συνονθύλευμα των συνοδευτικών του. Υποστηρίζεται, αντιθέτως, ότι η χώρα μας είναι το πρώτο πειραματόζωο μιας νέας μορφής ιμπεριαλισμού, που χρησιμοποιεί ως όπλο την υπερχρέωση των θυμάτων του, την οποία και, εντέχνως, προκαλεί. Η συγγραφέας στρέφεται κάθετα εναντίον της πολιτικής που, συστηματικά, επιχειρεί να αποδώσει ευθύνες στη δήθεν στρεβλή και διεφθαρμένη φύση των Ελλήνων, και υποστηρίζει ότι η γενικευμένη κατάρρευση του ευρωπαϊκού Νότου οφείλεται κυρίως στη μακροοικονομική πολιτική της ΕΕ ευρωζώνης, που υπήρξε καταστρεπτική για τα ασθενέστερα μέλη της.